Deklaration

Ingår deklaration eller kostar det extra? Vi har kollat med bokföringsprogrammen hur de ser på detta.

Ingår bolagsdeklarationen?

Det är skillnad på äpplen och päron när det kommer till totalkostnaden för din bokföring. För ett litet företag kan kostnaden för bokslut, bolagsdeklaration och årsredovisning överstiga kostnaden för hela årets kostnad för löpande bokföring. Här skiljer sig bokföringsprogrammen åt. Hos flera bokföringsleverantörer ingår kostnaden för bolagsdeklaration i månadsavgiften. Två sådana företag är Wint och PE Accounting, då de siktar på en helhetslösning. Hos många andra är det i stället en tilläggstjänst som du kan få offert på. Antingen via en samarbetspartner eller direkt av bolagets konsulter.

Kan jag göra en bolagsdeklaration själv?

Bolagsdeklarationen räknar fram hur mycket, eller hur lite, skatt du ska betala för ditt räkenskapsår. I Sverige är bokfört resultat och skattemässigt resultat ganska lika. Men det finns skillnader. Har du koll på de vanligaste och har en ganska enkel bokföring klarar du att fylla i en deklaration själv. Är du däremot osäker och inte har förståelse över skillnaden mellan skattemässiga och bokföringsmässiga resultat är det troligen inte någon bra idé att göra detta själv.

Vad som passar dig bäst beror på flera saker. Till exempel dina egna kunskaper. Kan du göra det själv? Och än mer viktigt, vill du göra deklarationen själv?

Nedan har vi listat hur bokföringsprogrammen ser på bolagsdeklaration i deras lösning.

Ja
Ja, men kostar
Nej
Ej besvarad / Ej relevant