Bokslut

Ingår bokslut eller kostar det extra? Vi har kollat med bokföringsprogrammen hur de ser på detta.

Ingår det eller inte?

Det är skillnad på äpplen och päron när det kommer till totalkostnaden för din ekonomihantering. För ett litet företag kan kostnaden för bokslut, bolagsdeklaration och årsredovisning vara lika hög som årskostnaden för löpande bokföring. Hos flera bokföringsleverantörer ingår kostnaden i månadsavgiften. Två sådana företag är Wint och PE Accounting, då de försöker sälja en helhetslösning. Hos flera andra är det i stället en tilläggstjänst som du kan få offert på. Antingen via en samarbetspartner eller direkt av bolagets konsulter. När du jämför priser mellan olika bokföringsleverantörer är således hurvida bokslut, årsredovisning med mera ingår eller ej väldigt viktig. Annars riskerar du få en ordentligt skev jämförelse där den billiga bokföringslösningen blir ganska mycket dyrare totalt när årsfakturan på 10 000 kr för bokslut med mera dimper ner.

Kan jag göra bokslut själv?

Ja, det kan du. Har du enkel verksamhet är själva bokslutet inte särskilt svårt. Och något du kan googla dig till. Har du lite anställda, FORA-skulder, funderar på skatteplanering och har pågående jobb. Och samtidigt inte kan hur man gör. Då är det troligen en dålig idé att göra det själv.

Vad som passar dig bäst beror på flera saker. Till exempel dina egna kunskaper. Vill du göra det själv? Om du har tid att hantera ett bokslut. Din vilja av att ha ett fast löpande pris varje månad. Och så vidare. Vill du ha lite förståelse för vad som gäller för ditt bolag kan du läsa hos Wint och Verksamt, de har guider och listar vad du behöver åstadkomma.

Nedan har vi listat hur bokföringsprogrammen ser på bokslut i deras lösning.

Ja
Ja, men kostar
Nej
Ej besvarad / Ej relevant