API

Vilka bokföringsprogram kan erbjuda ett API? Det går vi genom här.

Vill du kunna styra saker i din bokföring automatiskt från ett annat försystem behövs det ett API. Det skapar en möjlighet att, till exempel, kunna skapa upp en faktura när din e-handel fått en order. Eller bokföra dagskassan direkt, utan handpåläggning, direkt från kassaregistret. Det finns mängder av scenarion där ett API är lösningen för att kunna automatisera din bokföring.

Vad är ett API?

Ett API, eller Application Programming Interface, är en samling av programgränssnitt som gör det möjligt för olika program att kommunicera med varandra. Ett API definierar hur olika programdelar ska interagera med varandra, och ger utvecklare verktyg och tekniker för att bygga program som kan ansluta sig till andra program och data. Ett API kan till exempel användas för att låta en webbapplikation hämta data från en annan tjänst, eller för att låta olika programvaror dela information och funktionalitet. Ett API är alltså en viktig teknik för att skapa sammankopplade system och applikationer i modern IT-arkitektur.

Försystem och bokföring

Så länge du har din verksamhet i någon form av ett försystem är det viktigt med möjlighet till integration via API. Ett förssystem kan vara däckprogramvaran som har koll på när ett däckbyte är gjort hos en kund. Det kan vara tidrapporteringssystemet hos konsultbyrån. Eller hotellbokningssidan för att ta emot resande kunder. Allt som skapar en affärstransaktion.

Fortnox var tidiga med ett välutbyggt API, och har i dag mängder med färdiga integrationer. Många bokföringsprogram har delar öppna medan andra har inte något alls. Är det din ambition att automatisera din bokföring, och du har behov av ett försystem, är det en klok idé att se över möjligheterna med ett API hos din tänkta bokföringsleverantör.

Vad kostar bokföringsprogrammens API?

Flera av bokföringsprogrammen har ett öppet API som ingår i kostnaden. Men hos flera leverantörer är det en extra kostnad som måste till. Antingen en månadskostnad eller en engångskostnad för få hjälp igång. Vi har i denna artikeln kollat vad det kostar med bokföring och API.

Nedan finns en genomgång kring alla bokföringsprogrammens erbjudande kring API:er.

Ja
Ja, men kostar
Nej
Ej besvarad / Ej relevant