Kostnad

När man väljer bokföringsprogram är ju så klart hur mycket det kostar en viktig faktor. Men det som gör det lite lurigare är att det ingår ju väldigt olika mängd av bokföringshjälp och administration i dessa kostnader.

På denna sidan försöker vi lista de saker som är bäst att tänka på när kostnaden för ett bokföringsprogram ska utvärderas.

Bokföra själv eller leja bort

Om ett program är gratis innebär det så klart en skillnad mot om ett program kostar. Använder du till exempel Voitto så ingår det mer funktioner och hjälp än om du kör gratisprogrammet Wrebit. Det innebär inte att Voitto är bättre än Wrebit, utan att du som användare får fundera på om den ökade kostnaden hos Voitto innebär att du kan:

  • få ett bättre liv med dem
  • kan lägga tiden på något som ger dig en större intäkt än mellanskillnaden
  • du får större hävstång när du växer

Har du gott om tid, och kanske till och med tycker det är lite roligt att fota in bokföringen, då kanske Wrebit är en bättre lösning. Och att den då är gratis är ju då bara toppen.

Bokföringsprogrammen gör i dag mer administration

Flera av bokföringsprogrammen fokuserar i dag på att även hjälpa dig med närliggande administration till bokföringen. Tidigare var programmen en ren debet och kredit-produkt, som du som kund till en bokföringsbyrå betalade för. I dag är fokus så mycket mer på att ta hand om interaktioner med Skatteverket, ta hand om fakturorna innan du ens ser dem eller att sköta alla utbetalningar utan att du behöver bry dig.

Frågan du ska ställa dig innan du väljer bokföringsprogram och ens kollar på kostnaden är vad du kan tänka dig göra själv. Och vad du verkligen inte vill göra. Först då blir det lite mer äpplen och äpplen du jämför. Vi rekommenderar därför att du gör vårt test över vilket bokföringsprogram som passar dig innan du kollar alltför noga på priserna.

I listan nedan har vi skrivit ner hur bokföringsprogrammen tar betalt för sina baslösningar. Ganska ofta tillkommer det tillägg, få gånger gör det inte det. Klicka in på systemens sidor så kommer du få mer matnyttig info.

Ja
Ja, men kostar
Nej
Ej besvarad / Ej relevant