Att välja redovisningsbyrå

Senast uppdaterad 2024-01-24

Att välja en bokföringsbyrå som aktivt arbetar för att dig i ett bra bokföringsprogram är det primära när du väljer redovisningsbyrå. Tidigare var personkemi det viktigaste, men de senaste årens tekniska utveckling har minskat ner betydelsen av detta.

Det finns i runda slängar 20 000 bokföringsbyråer i Sverige. Att välja rätt, och sedan ha turen att få en kontaktperson man klickar med kan därmed vara klurigt. I denna artikel listar vi det viktigaste att tänka på när du väljer bokföringsbyrå.

En bokföringsbyrå har oftast en bokföringsprogram de föredrar. De vill ha sin process, vilket gör dem snabbare. Det första du ska fundera på är om detta program är det som hjälper dig bäst. För din del kanske det inte spelar någon roll om det är Visma eller Fortnox. Och troligen spelar det mindre roll. Det som spelar någon roll är att de använder programmen som är det är tänkt att göras. Alldeles för många bokföringsbyråer använder dessa system som en digital huvudbok, när de även kan hjälpa dig väldigt mycket för att minska din administration.

Så råd nummer 1: Välj en redovisningsbyrå som använder ett bra bokföringsprogram för dig, och att de kan använda det fullt ut.

Tidigare var man lite i händerna på hur bra redovisningskonsulten skötte sitt jobb. Ju bättre bokföringsprogrammen utvecklats så har detta beroende minskats. Men det är fortfarande viktigt att anlita någon du litar på. Särskilt om du är så liten att du inte har någon revisor som granskar att allt sköts korrekt. Den sekundära vinsten är att du dessutom kan få någon att bolla dina ekonomiska frågor med.

Råd nummer 2: Välj en redovisningskonsult som du klickar med.

Den största orsaken till att man blir missnöjd med sin redovisningskonsult är hur de tar betalt. Börjar du bli rädd för att ringa och ställa frågor för att fakturan ska bli för hög. Då har man oftast en satt kil i en relation. Det finns i dag många som lämnar fastpris, de kanske inte är billigast men det skapar en trygghet.

Råd nummer 3: Förstå hur redovsiningsbyrån tjänar pengar

Vi har listat några av de bokföringsprogram som konsulter använder. Det finns ett gäng hybrider också, som Wint eller PE Accounting också, om man föredrar det.

Vill du ha hjälp att förstå mer noga vilket system du borde kolla in främst rekommenderar vi vårt test över bokföringsprogram. Det går fort, och genom att sortera vad som är viktigast för dig kan vi räkna ut vilka system du borde kolla in.

Bokföringsprogram som redovisningsbyråer använder

Fortnox + byrå
Konsult
Offert

71

Visma eEkonomi + byrå
Konsult
Offert från konsult

70

Hitta rätt bokföringsprogram!

1 Förkunskaper
2 Prioriteringar
3 Specifikationer
Gör Wizard!
Bild av David Hedqvist
David Hedqvist
Grundare

Mer om David

Mjukvaruutvecklare och entreprenör som bland mycket annat jobbat med utveckling av bokföringsprogram för den svenska marknaden.