Test av gratis bokföringsprogram för aktiebolag

Senast uppdaterad 2024-01-15

Wrebit får högst poäng när vi testar gratis bokföringsprogram för aktiebolag. Vi har provat alla bokföringsprogrammen och listat över 100 funktioner, och jämfört dem mot varandra. Det är tydligt att Wrebit lyckats bygga ett väldigt bra program för bokföring för aktiebolag, trots att det är gratis.

Gratis bokföringsprogram är en lösning som funnits ett tag. Det har varit ett sätt att få in ett fotfäste på marknaden genom att erbjuda en gratis lösning. Antalet bokföringsprogram som är gratis är inte jättemånga. Och filtrerar man dessutom på bolagsform blir det ännu färre. Vi har nedan listat vilka bokföringsprogram som är gratis och kan hantera aktiebolag.

Ja, gratis bokföringsprogram har verkligen sina poänger. Deras största fördel är så klart att de är gratis. Men även att de är avskalade och gör precis det de behöver och inte så mycket mer. Det gör flöden och funktioner enklare att hitta och förstå. Baksidan är att automatisering, papperslöst och så vidare oftast är outvecklade. De gör bokföring helt enkelt, och är det just debet och kredit man eftersöker kan gratisprogrammen fullt fungerande.

När vi testar gratis bokföringsprogram för aktiebolag är det Wrebit som får högst score. Det vi gillar med programmet är mängden funktioner som ingår, trots att det är gratis, och att det verkligen gör jobbet.

Wrebit är en gratistjänst utvecklad av en bokföringsbyrå där fokus är att du som användare själv ska klara av att göra bokföringen. Tjänsten är helt app-baserad, så det finns alltså inget webbgränssnitt. Det är en avskalad tjänst som passar främst de mindre företagen. Vilka de själva tycker ofta glöms bort bakom avancerade funktioner.

Tjänsten är till för små företag som inte behöver krångliga funktioner, utan letar efter en gratistjänst för att ta sin bokföring i mål. Idén är att fota in underlag där Wrebit tolkar vad som avses och föreslår hur det ska bokföras. De gånger det behövs hjälp finns tjänsten experthjälp där du får bokföringshjälp, och betalar för enbart det du behöver. Vill du ha hjälp med bokslut, deklarationer och så vidare kan du ta hjälp av samma tjänst. Vill du göra själv, men få en kontroll gjord? Det fungerar också.

Deras idé att du som bokför inte ska behöva tänka på debet och kredit. Du väljer i stället vad som avses, och får på så sätt bokföringen gjord. Wrebit menar på att det är ett enkelt sätt att sköta sin bokföring. Vilket är på samma sätt som Bokio resonerar. Även kundfakturor kan skickas från bokföringsappen.

Sedan 2023 har de även utvecklat en plustjänst där fler funktioner, och hjälp, går att få mot en månadskostnad. Till exempel integrationer med Zettle samt flera banker för automatiska inläsningar.

Verksamheten drivs från Ulricehamn, och verksamheten kommer från början från en bokföringsbyrå.

Gratis bokföringsprogram för aktiebolag

Wrebit
Bokför själv
3.63

82%

Chart
Få hjälp med årstjänster

67%

Chart
Hantera vardagen i mobilen
Gratis

43

Dooer
Bokför själv
Gratis

39

Enkelbok
Bokför själv
Gratis

32

Kapitas
Bokför själv
Gratis

10

Hitta rätt bokföringsprogram!

1 Förkunskaper
2 Prioriteringar
3 Specifikationer
Gör Wizard!

Varje bokföringsprogram är granskat av oss direkt eller indirekt på över 100 funktioner. Till exempel hur fungerar momsredovisning? Eller kan en årsredovisning signeras digitalt? Alla dessa frågor, och dess svar, bidrar direkt eller indirekt till hur bra ett bokföringsprogram fungerar. Genom att beräkna och lära oss hur våra användare prioriterar kan vi få fram en totalsumma. Vilken blir jämförbar mot andra bokföringsprogram. Denna poängen ändras över tid, på denna sidan, allteftersom vår algoritm utvecklas.

Är högst poäng per automatik bäst?

Först vill vi säga att är svårt att jämföra bokföringsprogram. Ett bokföringsprogram kan lösa mängder av olika problem och vara kanonbra för olika målgrupper. Den som vill bokföra själv har definitivt inte samma behov som storföretaget, och vice versa. Men det är ändå intressant att försöka jämföra för att förstå mer om ett bokföringsprograms fokus. Det betyder alltså att det bokföringsprogrammet som har högst poäng när det kommer till automatisering inte nödvändigtvis är bäst för dig som gillar automatiserad bokföring. Vill du ha en bättre jämförelse behöver vi lite mer information av dig. Till exempel om du gillar papperslöst mer än att bokföring sker omgående. Du kan göra vårt test över vilket bokföringsprogram du bör kolla in och på så sätt få en lista helt anpassad för dig.

Kan bokföringsprogrammen påverka poängsättningen?

Nej, bokföringsprogrammen har ingen direkt påverkan på hur poängsättningen är. Det enda sättet för dem att få högre score är att utveckla bättre och smartare funktioner. Resultaten ändras också löpande allt eftersom vår modell lär sig fler saker.

Hur kvalitetssäkrar ni svaren?

Vi testar bokföringsprogrammen själva i den mån det går. Gör vi större ändringar får bokföringsprogrammen själva kvalitetssäkra att vi förstått rätt. De allra flesta leverantörerna har full koll på vår sida så de framställs korrekt, men det finns så klart undantag. Ser ni några fel påtala gärna det så ser vi över svaren.

Bild av David Hedqvist
David Hedqvist
Grundare

Mer om David

Mjukvaruutvecklare och entreprenör som bland mycket annat jobbat med utveckling av bokföringsprogram för den svenska marknaden.