Test av gratis bokföringsprogram för aktiebolag

Senast uppdaterad 2023-03-27

Wint får högst poäng när vi testar gratis bokföringsprogram för aktiebolag. Vi har provat alla bokföringsprogrammen och listat över 100 funktioner, och jämfört dem mot varandra. Det är tydligt att Wint lyckats bygga ett väldigt bra program för bokföring för aktiebolag, trots att det är gratis.

Gratis bokföringsprogram är en lösning som funnits ett tag. Det har varit ett sätt att få in ett fotfäste på marknaden genom att erbjuda en gratis lösning. Antalet bokföringsprogram som är gratis är inte jättemånga. Och filtrerar man dessutom på bolagsform blir det ännu färre. Vi har nedan listat vilka bokföringsprogram som är gratis och kan hantera aktiebolag.

Ja, gratis bokföringsprogram har verkligen sina poänger. Deras största fördel är så klart att de är gratis. Men även att de är avskalade och gör precis det de behöver och inte så mycket mer. Det gör flöden och funktioner enklare att hitta och förstå. Baksidan är att automatisering, papperslöst och så vidare oftast är outvecklade. De gör bokföring helt enkelt, och är det just debet och kredit man eftersöker kan gratisprogrammen fullt fungerande.

När vi testar gratis bokföringsprogram för aktiebolag är det Wint som får högst score. Det vi gillar med programmet är mängden funktioner som ingår, trots att det är gratis, och att det verkligen gör jobbet. Wint är en automatiserad helhetstjänst som ersätter både ditt bokföringssystem och din bokföringsbyrå. Du betalar ett fast pris per månad baserat på hur många anställda du har, och Wint sköter det mesta åt dig. Merparten av bokföringen är helt automatiserad och systemet backas upp av erfarna ekonomer som ger rådgivning vid behov.

Gratis bokföringsprogram för aktiebolag

Wint
Fullservice
3.53

96%

Chart
Få hjälp med årstjänster

93%

Chart
Automatisering
Från 1 790 kr / månad

81

Aspia
Fullservice
Offert

81

Aspia Go
Fullservice
2.00

100%

Chart
Hantera vardagen i mobilen

96%

Chart
Få hjälp med årstjänster
Från 2 050 kr / månad

76

Fortnox + byrå
Konsult
Offert

75

Visma eEkonomi + byrå
Konsult
Offert från konsult

71

PE Accounting
Fullservice
Från 7 000 kr / månad + uppstartskostnad

68

Fortnox
Bokför själv
Från 299 kr per månad, med tillägg för andra funktioner än bokföring. Det tillkommer även flera transaktionsbaserade kostander.

62

Voitto
Fullservice
Från 1 195 kr / månad

58

Visma eEkonomi
Bokför själv
3.93

91%

Chart
Papperslöst

72%

Chart
Ha koll på anställda
Från 219 kr / månad + tillägg för vad du vill bygga ut systemet med

54

24SevenOffice
Bokför själv
Från 150 kr per månad + 4 kr per kvitto, faktura och så vidare. Dock minst 10 användare behövs.

51

Bokio
Bokför själv
3.69

75%

Chart
Enkelt att komma igång

56%

Chart
Papperslöst
Från 199 kr / månad

50

Björn Lunden Bokföring
Bokför själv
Från 149 kr / månad per användare

49

Dooer
Bokför själv
Gratis

45

Wrebit
Bokför själv
3.63

82%

Chart
Få hjälp med årstjänster

80%

Chart
Hantera vardagen i mobilen
Gratis

44

Slipp Redovisning
Fullservice
Från 894 kr / månad. Växer du kostar det mer.

42

Inbooks
Bokför själv
139 kr / månad + 39 kr för varje ytterligare användare

36

Enkelbok
Bokför själv
Gratis

33

Acconomy
Bokför själv
Från 250 kr / månad, använder du deras factoring ingår bokföringsprogrammet.

30

Red Flag
Bokför själv
Från 498 kr per månad + årstjänster

26

Hogia Small Office
Bokför själv
4.00

53%

Chart
Papperslöst

44%

Chart
Enkelt att komma igång
Från 129 kr / månad

26

Speedledger
Bokför själv
Aktiebolag från 299 kr / månad + 99 kr för fakturering

23

Kapitas
Bokför själv
Gratis

10

Xledger
Bokför själv
Offert

7

Hitta rätt bokföringsprogram!

1 Förkunskaper
2 Prioriteringar
3 Specifikationer
Gör Wizard!

Varje bokföringsprogram är granskat av oss direkt eller indirekt på över 100 funktioner. Till exempel hur fungerar momsredovisning? Eller kan en årsredovisning signeras digitalt? Alla dessa frågor, och dess svar, bidrar direkt eller indirekt till hur bra ett bokföringsprogram fungerar. Genom att beräkna och lära oss hur våra användare prioriterar kan vi få fram en totalsumma. Vilken blir jämförbar mot andra bokföringsprogram. Denna poängen ändras över tid, på denna sidan, allteftersom vår algoritm utvecklas.

Är högst poäng per automatik bäst?

Först vill vi säga att är svårt att jämföra bokföringsprogram. Ett bokföringsprogram kan lösa mängder av olika problem och vara kanonbra för olika målgrupper. Den som vill bokföra själv har definitivt inte samma behov som storföretaget, och vice versa. Men det är ändå intressant att försöka jämföra för att förstå mer om ett bokföringsprograms fokus. Det betyder alltså att det bokföringsprogrammet som har högst poäng när det kommer till automatisering inte nödvändigtvis är bäst för dig som gillar automatiserad bokföring. Vill du ha en bättre jämförelse behöver vi lite mer information av dig. Till exempel om du gillar papperslöst mer än att bokföring sker omgående. Du kan göra vårt mäter hur våra användare prioriterar test över vilket bokföringsprogram du bör kolla in och på så sätt få en lista helt anpassad för dig.

Kan bokföringsprogrammen påverka poängsättningen?

Nej, bokföringsprogrammen har ingen direkt påverkan på hur poängsättningen är. Det enda sättet för dem att få högre score är att utveckla bättre och smartare funktioner. Resultaten ändras också löpande allt eftersom vår modell lär sig fler saker.

Hur kvalitetssäkrar ni svaren?

Vi testar bokföringsprogrammen själva i den mån det går. Gör vi större ändringar får bokföringsprogrammen själva kvalitetssäkra att vi förstått rätt. De allra flesta leverantörerna har full koll på vår sida så de framställs korrekt, men det finns så klart undantag. Ser ni några fel påtala gärna det så ser vi över svaren.

Bild av Johan Thorsson
Johan Thorsson
Grundare

Mer om Johan

Tidigare revisor och grundare av ett bokföringsprogram. Har arbetat med eller för flera aktörer på den svenska marknaden.