Startkostnad

Startkostnad när du väljer bokföringslösning berör oftast att någon hos leverantören måste engagera sig för att flytta över din hantering. Förr var detta vanligt förekommande hos konsulter, och det förekommer så klart fortfarande.

Startkostnaden är således i vissa avseenden helt relevant och du får hjälp till en bättre lösning. I takt med att fler program blir systematiserade och skalbarare har många av dagens företagare helt undkommit dessa avgifter. Ett bolag som PE Accounting tar i kronor och ören bra betalt för att du ska bli kund hos dem. Men då utför de en mängd åtgärder för att din verksamhet ska bli så slimmad när det kommer til administration som möjligt. Om det är bra eller dåligt är upp till dig och de eventuella vinster du kan göra.

Wint som också gör väldigt mycket av din administration tar inte ut någon startavgift. Men de har också högre grad av standardisering, vilket gör att du kanske inte passar in. Olika metodiker där ingen kanske är bättre än den andra. Bara att de passar olika typer av företag.

Bokföra ikapp

Startkostnad och att "bokföra ikapp" ska inte beblandas. Startkostnad hänför sig till att leverantören av bokföring behöver engagera sig för att få igång din verksamhet. De förväntar sig då att din bokföring har ordning och reda. Om den inte är avstämd, om anläggningsregister saknas eller att banken inte är avstämd. Då måste de också bokföra ikapp. De behöver utreda eventuella differenser mot verkligheten. Om din bokföring säger att du har 500 000 kr på banken, men din bokföring säger 400 000 kr? Ja, då måste det hanteras. Denna hanteringen tar i princip alla aktörer på den svenska marknaden betalt för.

Vi har listat i tabellen nedan vilka bokföringsprogram som har startkostnad.

Ja
Ja, men kostar
Nej
Ej besvarad / Ej relevant