Momsredovisningen

Hur fungerar momsredovisningen hos bokföringsprogrammen?

Vill du ha hjälp med rapportering av moms?

Att ta ut en momsrapport ur ditt bokföringsprogram och lämna in till Skatteverket behöver inte vara särskilt svårt. Så länge du bokfört på ett korrekt sätt, görs det mesta av sig själv. Det som kan vara klurigt, för en ovan, är om du köpt eller sålt till utlandet. Detta ska nämligen särredovisas på momsdeklarationen. Men även om du kan bokföring så kanske du inte är pepp på att ha detta momentet hängande över dig. När du väljer bokföringsprogram kan det vara en klok idé att se hur de gör med momsrapporten. Vi har klassificerat enligt följande:

  • Du får själv läsa in hos Skatteverket
  • Allt sköts av leverantören
  • Du får hjälp, men själv se till att det blir gjort

Om du själv får läsa in hos Skatteverket innebär det att ansvaret ligger på dig. Det finns inte några integrationer eller annan hjälp, mer än att själva momsrapporten skapas. Det finns också bokföringstjänster som förbereder och du får gå genom och godkänna. Dessa har vi satt som "Du får hjälp, men själv se till att det blir gjort". Just för att ansvaret ligger på dig, även om du blir påmind. Vill du inte hålla på med momsrapporter alls ska du hålla utkik efter de programmen som har att allt sköts av leverantören.

Vad är en momsredovisning?

En momsredovisning är en dokumentation av momspliktiga försäljningar och inköp som ett företag har gjort under en viss period, vanligen ett kalenderår, ett kvartal eller en månad. Momsredovisningen ska lämnas till Skatteverket, och syftar till att säkerställa att företaget har betalat rätt mängd moms på sina försäljningar och har rätt att dra av moms på sina inköp. Momsredovisningen ska innehålla information om alla momspliktiga transaktioner som företaget har gjort. Momsredovisningen ska också innehålla uppgifter om eventuellt momsfri försäljning, såsom utförsel av varor till utlandet. Företag som är momspliktiga måste lämna in en momsredovisning varje löpande till Skatteverket beroende på vilken momsperiod företaget har. Har du inte gjort några momspliktiga transaktioner under perioden måste du ändå lämna in en nollad momsdeklaration. Du kan alltså inte strunta i att skicka in den.

I tabellen nedan har vi gått genom hur bokföringsprogrammen hanterar momsredovisningen.

Ja
Ja, men kostar
Nej
Ej besvarad / Ej relevant