Sveriges bästa bokföringsprogram för föreningar

Senast uppdaterad 2024-03-27

Aspia får högst poäng när vi testar hur bra bokföringsprogrammen är för föreningar. Genom att kontrollera över 100 funktioner och mäta hur mycket de bidrar till effektiv bokföring kan ett betyg sättas på bokföringsprogrammen. Och genom att fråga vilka bokföringsprogram som accepterar förningar som kunder har vi filtrerat fram en lista.

I de flesta fallen skiljer sig inte bokföringen sig åt om du är en förening eller ett aktiebolag. Utlägg ska bokföras, fakturor ska prickas av och leverantörsbetalningar ska hanteras. Det som skiljer är oftast årstjänster och hur mycket man har av varje typ av bokföringsunderlag.

Om en medlemsförening har effektiv bokföring eller ej har mest att göra med hur medlemshanteringen utförs. I de allra flesta fallen är faktura- och påminnelsehanteringen det som tar mest tid och det som är avgörande för likviditeten. Är den effektiv har man som kassör i en förening ett bra första steg. Därutöver är det en klok idé att undvika papper i den mån det går. Kan underlagen komma in digitalt till rätt plats direkt är mycket vunnet.

Bra saker för effektiv hantering av bokföring i en förening:

  • Integration med medlemsregister, alternativt inbyggt medlemsregister
  • Automatiskt påminnelsehantering
  • Kan hantera kvitton (utlägg) digitalt

En förening kan så klart också vara en ekonomisk förening med en handfull medlemmar. Då blir vinsterna av detta mycket mindre.

Högst betyg i vår jämförelse får Aspia. Dels att det är möjligt att få hög effektivitet, men också att de kan hjälpa föreningar, vilket många av de snabbrörliga nya aktörerna inte gör. En förening har ofta ekonomiska incitament att försöka utföra bokföringen själva får listan filtreras på "gör det själv"-bokföringsbolagen.

Sveriges bästa bokföringsprogram för föreningar

Aspia
Fullservice
Offert

78

Fortnox + byrå
Konsult
Offert

71

Visma eEkonomi + byrå
Konsult
Offert från konsult

70

Bolageriet
Fullservice
Från 990 kr / månad

65

Fortnox
Bokför själv
4.14

94%

Chart
Papperslöst

79%

Chart
Bokföring i realtid
Från 329 kr per månad, inklusive faktureringsprogram och möjlighet att koppla till andra system. Det tillkommer även flera transaktionsbaserade kostnader.

62

Visma eEkonomi
Bokför själv
3.93

91%

Chart
Papperslöst

75%

Chart
Hantera vardagen i mobilen
Från 219 kr / månad + tillägg för vad du vill bygga ut systemet med

57

Björn Lunden Bokföring
Bokför själv
Från 149 kr / månad per användare

51

24SevenOffice
Bokför själv
Från 150 kr per månad + 4 kr per kvitto, faktura och så vidare. Dock minst 10 användare behövs.

48

Wrebit
Bokför själv
3.63

82%

Chart
Få hjälp med årstjänster

67%

Chart
Hantera vardagen i mobilen
Gratis

43

Hogia OpenBusiness
Bokför själv
Från case till case. Kontakta Hogia.

42

INBooks
Bokför själv
139 kr / månad + 39 kr för varje ytterligare användare

36

Acconomy
Bokför själv
Från 250 kr / månad, använder du deras factoring ingår bokföringsprogrammet.

31

Hogia Small Office
Bokför själv
Från 129 kr / månad

25

Speedledger
Bokför själv
Aktiebolag från 299 kr / månad + 99 kr för fakturering

24

Enkelbok
Bokför själv
Gratis

32

Kapitas
Bokför själv
Gratis

10

Hitta rätt bokföringsprogram!

1 Förkunskaper
2 Prioriteringar
3 Specifikationer
Gör Wizard!

Varje bokföringsprogram är granskat av oss direkt eller indirekt på över 100 funktioner. Till exempel hur fungerar momsredovisning? Eller kan en årsredovisning signeras digitalt? Alla dessa frågor, och dess svar, bidrar direkt eller indirekt till hur bra ett bokföringsprogram fungerar. Genom att beräkna och lära oss hur våra användare prioriterar kan vi få fram en totalsumma. Vilken blir jämförbar mot andra bokföringsprogram. Denna poängen ändras över tid, på denna sidan, allteftersom vår algoritm utvecklas.

Är högst poäng per automatik bäst?

Först vill vi säga att är svårt att jämföra bokföringsprogram. Ett bokföringsprogram kan lösa mängder av olika problem och vara kanonbra för olika målgrupper. Den som vill bokföra själv har definitivt inte samma behov som storföretaget, och vice versa. Men det är ändå intressant att försöka jämföra för att förstå mer om ett bokföringsprograms fokus. Det betyder alltså att det bokföringsprogrammet som har högst poäng när det kommer till automatisering inte nödvändigtvis är bäst för dig som gillar automatiserad bokföring. Vill du ha en bättre jämförelse behöver vi lite mer information av dig. Till exempel om du gillar papperslöst mer än att bokföring sker omgående. Du kan göra vårt test över vilket bokföringsprogram du bör kolla in och på så sätt få en lista helt anpassad för dig.

Kan bokföringsprogrammen påverka poängsättningen?

Nej, bokföringsprogrammen har ingen direkt påverkan på hur poängsättningen är. Det enda sättet för dem att få högre score är att utveckla bättre och smartare funktioner. Resultaten ändras också löpande allt eftersom vår modell lär sig fler saker.

Hur kvalitetssäkrar ni svaren?

Vi testar bokföringsprogrammen själva i den mån det går. Gör vi större ändringar får bokföringsprogrammen själva kvalitetssäkra att vi förstått rätt. De allra flesta leverantörerna har full koll på vår sida så de framställs korrekt, men det finns så klart undantag. Ser ni några fel påtala gärna det så ser vi över svaren.

Bild av David Hedqvist
David Hedqvist
Grundare

Mer om David

Mjukvaruutvecklare och entreprenör som bland mycket annat jobbat med utveckling av bokföringsprogram för den svenska marknaden.