Bästa bokföringsprogrammet för dig som vill bokföra själv

Senast uppdaterad 2024-06-25

När vi kollar på de bokföringsprogrammen där du bokför själv, då vinnerFortnox. Genom att kontrollera över 100 funktioner och mäta hur mycket de bidrar till bland annat automatisering, årstjänster och hur enkelt det är komma igång kan ett betyg sättas på bokföringsprogrammen. Fortnox har en bred lösning som ger väldigt fin totalupplevelse för dig som ska bokföra.

Bäst poäng betyder dock inte bäst lösning för just dig. Se det som en topplista på vilka bokföringsprogram som kan mest. Vill du sortera mer utefter dina behov kan du sortera om listan genom att svara på några frågor kring vad som är viktigast för dig.

Främsta anledningen till att bokföra själv är att spara pengar. Det är absolut vanligaste skälet till varför bokföringen inte lejs bort. Men det kan finnas andra anledningar som är minst lika goda. Till exempel att din rapportering kräver att du är involverad för att du ska få den uppföljningen du vill ha. Eller att du har en vilja att lära dig, och genom att vara involverad kommer du ta bättre ekonomiska beslut. Men den näst vanligaste anledningen är att man har anställd personal som sköter bokföringen internt på ditt bolag.

Det bokföringsprogram som kan mest är Fortnox. Alltså Sveriges bästa bokföringsprogram när vi gör vår heltäckande granskning.

Fortnox är ett bokföringsprogram i form av en systemlösning där du betalar per modul. Du plockar ihop vilka delar du behöver. Till exempel bokföring, fakturering och autogiro. Du kan sköta jobbet själv eller använda en av alla redovisningskonsulter som finns kopplade till Fortnox. Det finns en hel del automatiseringsmöjligheter, främst genom det finns mängder med färdiga integrationer till andra system. Använder du ett försystem i din verksamhet är oddsen goda att det redan finns en integration byggd till Fortnox. Din vinst blir mindre administration i form av att flytta data mellan program.

Vill du växla upp och ha mer hjälp så finns det mängder av bokföringskonsulter som använder Fortnox som sitt primära bokföringsprogram. Är automatisering noga för dig är det viktigt att konsulten använder Fortnox fullt ut. Vi har kollat hur det kan fungera med Fortnox tillsammans med bokföringskonsult.

Fortnox har också egna tjänster som hjälper till med finansering, till exempel fakturaköp, inkassoservice och företagslån. Det finns också många andra tjänster som förenklar företagandet, till exempel digital företagsbrevlåda och företagskort kopplat till bokföringen.

Så här kan det se ut om du använder Fortnox till din bokföring. Se fler bilder nedan.

Så här ser startsidan ut i bokföringsprogrammet Fortnox

Verksamheten bedrivs från Växjö, är börsnoterat, och en av de stora giganterna på bokföringsmarknaden.

Dags att byta bokforingsprogram?

Framtidens bokföring är här

  • Enkel kvittohantering och betalning i appen
  • Hantera flera valutor
  • Arbeta när som helst, var som helst
  • Alltid avstämt bankkonto
  • Kraftfullt rapporteringsverktyg

För byråer: Attraktivt partnerprogram

I samarbete med Procountor

Bästa bokföringsprogrammet för dig som vill bokföra själv

Fortnox
Bokför själv
4.14

94%

Chart
Papperslöst

79%

Chart
Bokföring i realtid
Från 329 kr per månad, inklusive faktureringsprogram och möjlighet att koppla till andra system. Det tillkommer även flera transaktionsbaserade kostnader.

62

Visma eEkonomi
Bokför själv
3.93

91%

Chart
Papperslöst

75%

Chart
Hantera vardagen i mobilen
Från 249 kr / månad + tillägg för vad du vill bygga ut systemet med

57

Bokio
Bokför själv
2.25

79%

Chart
Enkelt att komma igång

69%

Chart
Papperslöst
Från 299 kr / månad

52

Björn Lunden Bokföring
Bokför själv
Från 149 kr / månad per användare

51

Procountor
Bokför själv
4.36

67%

Chart
Papperslöst

62%

Chart
Bokföring i realtid
Från 199 kr / månad. Då ingår 25 verifikat per månad.

48

24SevenOffice
Bokför själv
Från 150 kr per månad + 4 kr per kvitto, faktura och så vidare. Dock minst 10 användare behövs.

48

Wrebit
Bokför själv
3.56

82%

Chart
Få hjälp med årstjänster

67%

Chart
Hantera vardagen i mobilen
Gratis

43

Hogia OpenBusiness
Bokför själv
Från case till case. Kontakta Hogia.

42

Dooer
Bokför själv
Gratis

39

acconomy
Bokför själv
4.47

69%

Chart
Få hjälp med årstjänster

58%

Chart
Enkelt att komma igång
250 kr / månad

36

INBooks
Bokför själv
139 kr / månad + 39 kr för varje ytterligare användare

36

Speedledger
Bokför själv
4.45

70%

Chart
Enkelt att komma igång

45%

Chart
Kontaktperson att prata med
Aktiebolag från 298 kr / månad

34

Enkelbok
Bokför själv
Från 49 kr / månad

34

Hogia Small Office
Bokför själv
Från 129 kr / månad

25

Red Flag
Bokför själv
Från 498 kr per månad + årstjänster

24

Xdesk
Bokför själv
Från 89 kr / månad

19

Specter
Bokför själv
Från 640 kr per månad och användare

15

Mineko
Bokför själv
59 kr / månad

11

Kapitas
Bokför själv
Gratis

10

Xledger
Bokför själv
Offert

6

Hitta rätt bokföringsprogram!

1 Förkunskaper
2 Prioriteringar
3 Specifikationer
Gör Wizard!

Varje bokföringsprogram är granskat av oss direkt eller indirekt på över 100 funktioner. Till exempel hur fungerar momsredovisning? Eller kan en årsredovisning signeras digitalt? Alla dessa frågor, och dess svar, bidrar direkt eller indirekt till hur bra ett bokföringsprogram fungerar när det kommer till automatisering. Genom att beräkna och lära oss hur våra användare prioriterar kan vi få fram en totalsumma. Vilken blir jämförbar mot andra bokföringsprogram. Denna poängen ändras över tid, på denna sidan, allteftersom vår algoritm utvecklas.

Är högst poäng per automatik bäst?

Först vill vi säga att är svårt att jämföra bokföringsprogram. Ett bokföringsprogram kan lösa mängder av olika problem och vara kanonbra för olika målgrupper. Den som vill bokföra själv har definitivt inte samma behov som storföretaget, och vice versa. Men det är ändå intressant att försöka jämföra för att förstå mer om ett bokföringsprograms fokus. Det betyder alltså att det bokföringsprogrammet som har högst poäng när det kommer till automatisering inte nödvändigtvis är bäst för dig som gillar automatiserad bokföring. Vill du ha en bättre jämförelse behöver vi lite mer information av dig. Till exempel om du gillar papperslöst mer än att bokföring sker omgående. Du kan göra vårt test över vilket bokföringsprogram du bör kolla in och på så sätt få en lista helt anpassad för dig.

Kan bokföringsprogrammen påverka poängsättningen?

Nej, bokföringsprogrammen har ingen direkt påverkan på hur poängsättningen är. Det enda sättet för dem att få högre score är att utveckla bättre och smartare funktioner. Resultaten ändras också löpande allt eftersom vår modell lär sig fler saker.

Hur kvalitetssäkrar ni svaren?

Vi testar bokföringsprogrammen själva i den månen det går. Och gör vi större ändringar får bokföringsprogrammen själva kvalitetssäkra att vi förstått rätt. De allra flesta kollar genom så vi förstått rätt, men det finns så klart undantag. Ser ni några fel påtala gärna det så ser vi över svaren.

Bild av David Hedqvist
David Hedqvist
Grundare

Mer om David

Mjukvaruutvecklare och entreprenör som bland mycket annat jobbat med utveckling av bokföringsprogram för den svenska marknaden.