Bokföring för enskild firma

Senast uppdaterad 2024-06-13

Många av de nya bokföringsprogrammen har valt att fokusera på aktiebolag. Det kan man tycka vad man vill om. Men det är ändå så att cirka 40 % av alla bolag i Sverige är enskilda firmor. Därför har vi granskat vilket bokföringsprogram som kan heta enskilda firmor som är bäst. Aspia får högst poäng när vi testar bokföringsprogram som kan bokföra enskilda firmor.

Det är främst de generella bokföringsprogrammen som i dag kan hantera enskilda firmor. De mer specialiserade programmen tycker troligen att betalningsviljan är för låg hos en enskild firma, och har därför valt att fokusera på aktiebolag. Vi har i denna artikel listat upp alla bokföringsprogram som kan hantera enskilda firmor i sina program.

Främst är det kring ur eget kapital och vinster hanteras. Men också kring hur årstjänster fungerar. Hur du bokför ett vanligt kvitto påverkas i regel inte något alls. Det finns en tydligare gränsdragning mellan vad som är mitt och bolaget när det du driver aktiebolag. jämfört med enskild firma där det mer tenderar att flytta ihop.

När vi testar bokföringsprogram för enskild firma är det Aspia som får högst score. Det är ett kompetent program, som passar många.

Aspia erbjuder ett system plus konsultlösning, där deras egenbyggda MyBusiness är navet. Det är en portallösning med flera olika system sammankopplade, där bokföringen bygger på Fortnox.

De tar betalt för en konsult och system tillsammans, som offereras efter dina förutsättningar. Det betyder att de försöker anpassa din offert beroende på om du vill göra mycket eller lite själv. I deras erbjudande finns även årstjänster och många kringtjänster. När det gäller API:er finns många system redan integrerade, så oddsen är goda att det du behöver redan finns byggt integrationer för.

Aspia är rikstäckande, med fördel att de har ett väldigt stort kontaktnät bakom sig vid mer avancerade frågor. De är också rikstäckande, med många lokalkontor för den som uppskattar det. Du kan med andra ord få hjälp med allt från generationsskifte eller utlandsetablering.

Dags att byta bokforingsprogram?

Framtidens bokföring är här

  • Enkel kvittohantering och betalning i appen
  • Hantera flera valutor
  • Arbeta när som helst, var som helst
  • Alltid avstämt bankkonto
  • Kraftfullt rapporteringsverktyg

För byråer: Attraktivt partnerprogram

I samarbete med Procountor

Bokföringsprogram enskild firma

Aspia
Fullservice
Offert

78

Fortnox + byrå
Konsult
Offert

71

Visma eEkonomi + byrå
Konsult
Offert från konsult

70

Bolageriet
Fullservice
Från 990 kr / månad

65

Fortnox
Bokför själv
4.14

94%

Chart
Papperslöst

79%

Chart
Bokföring i realtid
Från 329 kr per månad, inklusive faktureringsprogram och möjlighet att koppla till andra system. Det tillkommer även flera transaktionsbaserade kostnader.

62

Visma eEkonomi
Bokför själv
3.93

91%

Chart
Papperslöst

75%

Chart
Hantera vardagen i mobilen
Från 249 kr / månad + tillägg för vad du vill bygga ut systemet med

57

Slipp Redovisning
Fullservice
Från 894 kr / månad. Växer du kostar det mer.

55

Bokio
Bokför själv
2.25

79%

Chart
Enkelt att komma igång

69%

Chart
Papperslöst
Från 299 kr / månad

52

Björn Lunden Bokföring
Bokför själv
Från 149 kr / månad per användare

51

24SevenOffice
Bokför själv
Från 150 kr per månad + 4 kr per kvitto, faktura och så vidare. Dock minst 10 användare behövs.

48

Hogia OpenBusiness
Bokför själv
Från case till case. Kontakta Hogia.

42

Procountor
Bokför själv
4.36

67%

Chart
Papperslöst

62%

Chart
Bokföring i realtid
Från 199 kr / månad. Då ingår 25 verifikat per månad.

46

Wrebit
Bokför själv
3.56

82%

Chart
Få hjälp med årstjänster

67%

Chart
Hantera vardagen i mobilen
Gratis

43

acconomy
Bokför själv
4.47

69%

Chart
Få hjälp med årstjänster

58%

Chart
Enkelt att komma igång
250 kr / månad

36

INBooks
Bokför själv
139 kr / månad + 39 kr för varje ytterligare användare

36

Enkelbok
Bokför själv
Från 49 kr / månad

34

Hogia Small Office
Bokför själv
Från 129 kr / månad

25

Speedledger
Bokför själv
Aktiebolag från 298 kr / månad

34

Mineko
Bokför själv
59 kr / månad

11

Red Flag
Bokför själv
Från 498 kr per månad + årstjänster

25

Kapitas
Bokför själv
Gratis

10

Hitta rätt bokföringsprogram!

1 Förkunskaper
2 Prioriteringar
3 Specifikationer
Gör Wizard!

Varje bokföringsprogram är granskat av oss direkt eller indirekt på över 100 funktioner. Till exempel hur fungerar momsredovisning? Eller kan en årsredovisning signeras digitalt? Alla dessa frågor, och dess svar, bidrar direkt eller indirekt till hur bra ett bokföringsprogram fungerar. Genom att beräkna och lära oss hur våra användare prioriterar kan vi få fram en totalsumma. Vilken blir jämförbar mot andra bokföringsprogram. Denna poängen ändras över tid, på denna sidan, allteftersom vår algoritm utvecklas.

Är högst poäng per automatik bäst?

Först vill vi säga att är svårt att jämföra bokföringsprogram. Ett bokföringsprogram kan lösa mängder av olika problem och vara kanonbra för olika målgrupper. Den som vill bokföra själv har definitivt inte samma behov som storföretaget, och vice versa. Men det är ändå intressant att försöka jämföra för att förstå mer om ett bokföringsprograms fokus. Det betyder alltså att det bokföringsprogrammet som har högst poäng när det kommer till automatisering inte nödvändigtvis är bäst för dig som gillar automatiserad bokföring. Vill du ha en bättre jämförelse behöver vi lite mer information av dig. Till exempel om du gillar papperslöst mer än att bokföring sker omgående. Du kan göra vårt test över vilket bokföringsprogram du bör kolla in och på så sätt få en lista helt anpassad för dig.

Kan bokföringsprogrammen påverka poängsättningen?

Nej, bokföringsprogrammen har ingen direkt påverkan på hur poängsättningen är. Det enda sättet för dem att få högre score är att utveckla bättre och smartare funktioner. Resultaten ändras också löpande allt eftersom vår modell lär sig fler saker.

Hur kvalitetssäkrar ni svaren?

Vi testar bokföringsprogrammen själva i den mån det går. Gör vi större ändringar får bokföringsprogrammen själva kvalitetssäkra att vi förstått rätt. De allra flesta leverantörerna har full koll på vår sida så de framställs korrekt, men det finns så klart undantag. Ser ni några fel påtala gärna det så ser vi över svaren.

Bild av David Hedqvist
David Hedqvist
Grundare

Mer om David

Mjukvaruutvecklare och entreprenör som bland mycket annat jobbat med utveckling av bokföringsprogram för den svenska marknaden.