Bokföring för enskild firma

Senast uppdaterad 2023-03-15

Många av de nya bokföringsprogrammen har valt att fokusera på aktiebolag. Det kan man tycka vad man vill om. Men det är ändå så att cirka 40 % av alla bolag i Sverige är enskilda firmor. Därför har vi granskat vilket bokföringsprogram som kan heta enskilda firmor som är bäst. Aspia får högst poäng när vi testar bokföringsprogram som kan bokföra enskilda firmor.

Det är främst de generella bokföringsprogrammen som i dag kan hantera enskilda firmor. De mer specialiserade programmen tycker troligen att betalningsviljan är för låg hos en enskild firma, och har därför valt att fokusera på aktiebolag. Vi har i denna artikel listat upp alla bokföringsprogram som kan hantera enskilda firmor i sina program.

Främst är det kring ur eget kapital och vinster hanteras. Men också kring hur årstjänster fungerar. Hur du bokför ett vanligt kvitto påverkas i regel inte något alls. Det finns en tydligare gränsdragning mellan vad som är mitt och bolaget när det du driver aktiebolag. jämfört med enskild firma där det mer tenderar att flytta ihop.

När vi testar bokföringsprogram för enskild firma är det Aspia som får högst score. Det är ett kompetent program, som passar många. Aspia är en avknoppning av revisionsjätten PwC. De har en portal med flera system inbyggt i sig, där bokföringsmotorn bygger på Fortnox. De tar betalt för en konsult och system tillsammans och bakom sig ett stort nätverk av kompetens.

Bokföringsprogram enskild firma

Aspia
Fullservice
Offert

81

Fortnox + byrå
Konsult
Offert

75

Visma eEkonomi + byrå
Konsult
Offert från konsult

71

Fortnox
Bokför själv
Från 299 kr per månad, med tillägg för andra funktioner än bokföring. Det tillkommer även flera transaktionsbaserade kostander.

62

Visma eEkonomi
Bokför själv
3.93

91%

Chart
Papperslöst

72%

Chart
Ha koll på anställda
Från 219 kr / månad + tillägg för vad du vill bygga ut systemet med

54

24SevenOffice
Bokför själv
Från 150 kr per månad + 4 kr per kvitto, faktura och så vidare. Dock minst 10 användare behövs.

51

Bokio
Bokför själv
3.81

75%

Chart
Enkelt att komma igång

56%

Chart
Papperslöst
Från 199 kr / månad

50

Björn Lunden Bokföring
Bokför själv
Från 149 kr / månad per användare

49

Wrebit
Bokför själv
3.63

82%

Chart
Få hjälp med årstjänster

80%

Chart
Hantera vardagen i mobilen
Gratis

44

Slipp Redovisning
Fullservice
Från 894 kr / månad. Växer du kostar det mer.

42

Inbooks
Bokför själv
139 kr / månad + 39 kr för varje ytterligare användare

36

Enkelbok
Bokför själv
Gratis

33

Acconomy
Bokför själv
Från 250 kr / månad, använder du deras factoring ingår bokföringsprogrammet.

30

Red Flag
Bokför själv
Från 498 kr per månad + årstjänster

26

Hogia Small Office
Bokför själv
4.00

53%

Chart
Papperslöst

44%

Chart
Enkelt att komma igång
Från 129 kr / månad

26

Speedledger
Bokför själv
Aktiebolag från 299 kr / månad + 99 kr för fakturering

23

Kapitas
Bokför själv
Gratis

10

Hitta rätt bokföringsprogram!

1 Förkunskaper
2 Prioriteringar
3 Specifikationer
Gör Wizard!

Varje bokföringsprogram är granskat av oss direkt eller indirekt på över 100 funktioner. Till exempel hur fungerar momsredovisning? Eller kan en årsredovisning signeras digitalt? Alla dessa frågor, och dess svar, bidrar direkt eller indirekt till hur bra ett bokföringsprogram fungerar. Genom att beräkna och lära oss hur våra användare prioriterar kan vi få fram en totalsumma. Vilken blir jämförbar mot andra bokföringsprogram. Denna poängen ändras över tid, på denna sidan, allteftersom vår algoritm utvecklas.

Är högst poäng per automatik bäst?

Först vill vi säga att är svårt att jämföra bokföringsprogram. Ett bokföringsprogram kan lösa mängder av olika problem och vara kanonbra för olika målgrupper. Den som vill bokföra själv har definitivt inte samma behov som storföretaget, och vice versa. Men det är ändå intressant att försöka jämföra för att förstå mer om ett bokföringsprograms fokus. Det betyder alltså att det bokföringsprogrammet som har högst poäng när det kommer till automatisering inte nödvändigtvis är bäst för dig som gillar automatiserad bokföring. Vill du ha en bättre jämförelse behöver vi lite mer information av dig. Till exempel om du gillar papperslöst mer än att bokföring sker omgående. Du kan göra vårt mäter hur våra användare prioriterar test över vilket bokföringsprogram du bör kolla in och på så sätt få en lista helt anpassad för dig.

Kan bokföringsprogrammen påverka poängsättningen?

Nej, bokföringsprogrammen har ingen direkt påverkan på hur poängsättningen är. Det enda sättet för dem att få högre score är att utveckla bättre och smartare funktioner. Resultaten ändras också löpande allt eftersom vår modell lär sig fler saker.

Hur kvalitetssäkrar ni svaren?

Vi testar bokföringsprogrammen själva i den mån det går. Gör vi större ändringar får bokföringsprogrammen själva kvalitetssäkra att vi förstått rätt. De allra flesta leverantörerna har full koll på vår sida så de framställs korrekt, men det finns så klart undantag. Ser ni några fel påtala gärna det så ser vi över svaren.

Bild av Johan Thorsson
Johan Thorsson
Grundare

Mer om Johan

Tidigare revisor och grundare av ett bokföringsprogram. Har arbetat med eller för flera aktörer på den svenska marknaden.